By

Żurek, jajka w majonezie, mazurki – to tylko część listy świątecznych przysmaków. Niestety, początek wiosny to też częsty czas, kiedy szczególnie zwracamy uwagę na ilość spożywanych kalorii. Chciałabyś się dowiedzieć, co kryje w sobie żurek? Sprawdźmy, co znajdziemy w tradycyjnej wielkanocnej zupie.

Żurek to zupa przygotowywana na zakwasie mąki żytniej, kiszona w specjalnym kamionkowym garnku i podawana z różnymi dodatkami. Najpierw była strawą biedaków, później stała się postnym daniem szlachty. Zobaczmy zatem, co ma nam do zaoferowania dzisiejsza odmiana żurku.

Co znajdziemy w żurku?

Wielkanocny żurek z porcją kiełbasy i jajkiem na twardo może stanowić prawdziwie syte danie obiadowe. W przeciwieństwie do innych zup warzywnych nie znajdziemy w nim jednak za wiele błonnika. Za sprawą mąki żytniej, z której robi się zakwas, zasobny jest on za to w węglowodany. Znajdziemy w nim też sporo wartościowego białka oraz takich składników mineralnych, jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan. Nie obędzie się również bez witamin, ponieważ wielkanocna zupa dostarcza nam witaminy E, E1, B2 i PP.

Podstawa żurku, czyli zakwas

Poszczególne przepisy mogą się od siebie różnić, jednak zawsze podstawą żurku jest zakwas. Jeśli chcesz, aby Twój wielkanocny żurek był bardziej naturalny, możesz przyrządzić  go samodzielnie. Pamiętaj jednak, aby zabrać się za to odpowiednio wcześniej, ponieważ powinien on odstać przynajmniej 4 dni. Do jego przygotowania potrzebny Ci będzie kamionkowy garnek lub szklany słój.

Przepis na zakwas do żurku

Składniki:

  • 10 dag żytniej mąki razowej
  • ½ l przegotowanej letniej wody
  • piętka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z letnią wodą i włóż do niej czosnek oraz chleb. Cały roztwór odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Jeśli pojawi się na nim kożuch, usuń go za pomocą szumówki. Gotowy zakwas przelej do butelki i szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym miejscu nie dłużej niż dwa tygodnie, najlepiej w lodówce.

Samodzielne przygotowywanie zakwasu nie jest koniecznością. Gotowy zakwas w postaci płynu dostaniesz w większości sklepów spożywczych.

żurek wielkanocny w wersji fit

Na grafice: 1. Żurek Tesco, 2,49 zł; 2. Żurek Unamel, 2,35 zł; 3. Mąka żytnia na żurek Symbio, 3,54 zł; 4. Żurek Kowalewski, 2,69 zł 

Ile kalorii znajdziemy w wielkanocnym żurku?

Żurek przyrządzany jest wedle różnych receptur i przy użyciu różnych dodatków. Trudno zatem jednoznacznie określić jego kaloryczność. Przyjmuje się jednak zazwyczaj, że jedna miska żurku (około 300 ml) z kiełbasą i jajkiem to mniej więcej 350-400 kcal.

Żurek z uwagi na wysoką zawartość kalorii może być prawdziwą zmorą dla odchudzających się osób. Jeśli nie chcesz rezygnować z tradycji, a dbasz o ilość spożywanych kalorii, możesz wypróbować przepis na żurek w wersji fit.

Żurek wielkanocny w wersji fit

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400g wędzonego filetu z indyka
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • kilka suszonych grzybów
  • sól pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • listek laurowy
  • opcjonalnie: pietruszka lub rzeżucha
  • opcjonalnie: 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Mleko i maślankę podgrzewamy na małym ogniu do momentu powstawania grudek. Po ich pojawieniu możemy odcedzić płyn na sitku wyłożonym ściereczką lub gęstą gazą. Tak przygotowany wywar doprawiamy liściem laurowym, ziarenkami ziela angielskiego i suszonymi grzybami. Po dodaniu przypraw dalej podgrzewamy.

Drobno posiekaną cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek zarumieniamy na oliwie. Filet z indyka pokrojony w kawałki wraz z przysmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy do wywaru i gotujemy razem przez około 15 minut. Przyprawiamy sporą ilością majeranku i cząbru. Jeśli zupa jest za rzadka, możemy zagęścić ją skrobią kukurydzianą.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, jak np. jajko na twardo i kiełbasa oraz posypujemy wedle uznania natką pietruszki lub rzeżuchą.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz