By

Są wśród was miłośnicy żurawiny? Jeśli tak, to z pewnością wiecie, że owoce te są wyjątkowo uniwersalnym dodatkiem do deserów, ale i dań obiadowych. Dodatkowo, jest niezwykle zdrowa, jednak można odnieść wrażenie, że jej popularność w naszym kraju ciągle nie jest zbyt wysoka. Wobec tego, dlaczego powinniśmy sięgać po nią znacznie częściej?

Żurawina – bogactwo witamin i minerałów

Żurawina to niewielki krzew o małych owocach przypominających jagody. W smaku jednak w niczym ich jest im po drodze – jest wyjątkowo cierpka, co zapewne sprawia, że nadal nie należy do najbardziej lubianych owoców. Tymczasem, do jej spożywania powinny przekonywać nas przede wszystkim jej prozdrowotne właściwości.

Żurawina to źródło błonnika i całej gamy witamin. Bogactwo karotenu, witamin z grupy B, a także C i E sprawia, że doskonale nadaje się do łagodzenia bardzo zróżnicowanych dolegliwości zdrowotnych. Znajdziemy w niej także mnóstwo cennych minerałów, w tym fosfor, potas, magnez, jod, wapń i żelazo. Warto dodać, że w żurawina zawiera również flawonoidy – przeciwutleniacze, działające przeciwnowotworowo.

Jak żurawina wpływa na nasze zdrowie?

  • Przeciwutleniające właściwości żurawiny sprawiają, że doskonale sprawdza się w profilaktyce chorób serca.
  • Owoce żurawiny działają przeciwgrzybiczno oraz antybakteryjnie, dlatego też zaleca się ich spożywanie w trakcie rozmaitych infekcji.
  • Żurawina pomaga utrzymać poziom dobrego cholesterolu.
  • Ma działanie detoksykujące, dzięki czemu oczyszcza organizm, sprawdzając się doskonale w trakcie odchudzania.
  • Skutecznie zwalcza infekcje dróg moczowych.
  • Zapobiega chorobom dziąseł.

i-true-foods-eco-farma-zurawina-liofilizowana-100g

Żurawinę najlepszej jakości oraz przetwory z niej znajdziesz tutaj

Jak jeść żurawinę?

Kwaśny smak żurawiny, który często nas odstrasza, wbrew pozorom stanowi doskonałą bazę do przyrządzania jej na rozmaite sposoby. Żurawina doskonale sprawdzi się na przykład jako:

  • Dodatek do mięs (w formie sosu),
  • Syrop, który dodajemy do herbaty,
  • Zdrowa przekąska w formie suszonej,
  • Jako dodatek do pieczywa (w formie dżemu).

Lubicie żurawinę? W jakiej postaci sięgacie po nią najczęściej? 🙂

 


 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz