Już kilka tysięcy lat temu winogrona cenione były za swoje właściwości lecznicze – wykorzystywano je do zwalczania rozmaitych stanów zapalnych, a także do niwelowania problemów trawiennych. Z czasem zauważano coraz to nowsze korzyści ze spożywania tych wyjątkowych owoców, lecząc chorych za pomocą soku z winogron, a nawet wina.
Winogrona zawierają ogrom witamin oraz flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze działające zbawiennie na organizm. W pysznych owocach obecne są duże ilości witamin A, C oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich fosfor, potas i żelazo, a także jod, co czyni winogrona jednym z niewielu, owocowych wyjątków posiadających ten pierwiastek. Z tego względu, poleca się spożywanie winogron osobom cierpiącym na choroby tarczycy.
Udowodniono, że duża ilość flawonoidów zawartych w winogronach przyczynia się do zwalczania komórek nowotworowych odpowiedzialnych m.in. za białaczkę. Jako, że te same związki podwyższają ilość tzw. dobrego cholesterolu, spożywanie winogron może zmniejszyć ryzyko powstawania układu krwionośnego.
Duże ilości dobroczynnych pierwiastków oraz witaminy C sprawiają, że wyciąg z winogron często stanowi składnik kosmetyków dedykowanych skórze tłustej i mieszanej. Winogrona skutecznie łagodzą stany zapalne, zmniejszają wydzielanie sebum, a także działają detoksykująco.