Seler znany jest od tysiącleci – Egipcjanie leczyli nim reumatyzm, artretyzm, bóle, wysokie ciśnienie i brak apetytu. Dzisiaj to najważniejszy składnik diety nie tylko diety odchudzającej, ale przede wszystkim zbilansowanej oraz zdrowej. Bogaty w witaminy A, E, C, B kompleks i PP, kwas foliowy oraz ogromne ilości witaminy C. Ponadto seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. W selerze znajdują się również substancje czynne, mające silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Dodatkowo seler uważany jest za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.
Seler oczyszcza organizm z toksyn, głównie tych zawartych w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku. Ponadto ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz pomaga w walce ze stresem.
Seler naciowy ułatwia odchudzanie, jego kruche łodygi o orzeźwiającym smaku można jeść na surowo, dodawać do surówek, sałatek, zup i soków. Z selera naciowego przygotowuje się wyjątkowy „eliksir”. Jego tajemnicą jest sok z jabłek dodany w takich samych proporcjach jak sok z selera. Szklanka napoju wypita na czczo to najlepszy początek dnia. Mieszanka oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki witaminom C i E chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami i dostarcza witamin z grupy B.
Produkty z selera znajdziesz TUTAJ.