Roszponka warzywna występuje także pod nazwami takimi jak roszpunka, rapotynka czy kozłek. Niezależnie od tego, jaką nazwą ją opatrzymy, jest bardzo łatwa do rozpoznania – posiada niewielkie, intensywnie zielone listki. To zapewne jej niepozorny wygląd sprawiał, że jeszcze do początków zeszłego stulecia była uznawana jako chwast. Dopiero później jej walory zostały spopularyzowane, a roszponkę zaczęto uprawiać w wielu częściach świata. Na świeżą roszponkę możemy liczyć od marca do kwietnia, a także u schyłku jesieni.
Do zamiany zwykłej sałaty na roszponkę powinny nas zachęcić jej wyjątkowe wartości odżywcze, którymi deklasuje wiele sobie podobnych roślin. Kozłek znany jest z wysokiej zawartości witaminy C, a także witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego. Znajdziemy w nim również minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód i potas. To całkiem sporo jak na zwykłą „sałatę”, prawda?
Bogactwo mikroelementów, jakie znajdziemy w roszponce pozwala na używanie jej nie tylko jako smacznego dodatku do posiłku. Od dekad z powodzeniem stosowana jest także jako lek na zróżnicowane schorzenia.
Regularne spożywanie roszponki pozwala na:
Roszponka cechuje się łagodnym smakiem, który przyrównać można do aromatu orzechów. Dzięki temu, z powodzeniem możemy wykorzystywać ją w przygotowywaniu wielu różnych potraw. Podstawą są rzecz jasna wszelkie sałatki, którym kozłek doda nietypowego charakteru. Roszponka będzie stanowiła także ciekawe nadzienie w potrawach mięsnych oraz składnik zdrowych, oczyszczających koktajli.