Uwielbiam kozieradkę za jej wyjątkowy smak, który potrafi dodać charakteru nawet najzwyklejszym potrawom, takim jak gotowane ziemniaki. Wszyscy zwolennicy intensywnych smaków z pewnością pokochają ją równie mocno – przyprawę z kozieradki możemy stosować w kuchni naprawdę bardzo wszechstronnie. Jednak, co ważniejsze, sprawia ona, że nasze ulubione potrawy stają się zdrowsze – kozieradka to prawdziwa bomba witaminowa.
Regularne spożywanie kozieradki może pomóc nam w walce z wiele problemów zdrowotnych – zarówno przewlekłych, jak i „okazjonalnych”, w tym:
Dodatkowo, roślina ta przyda się Wam, jeśli jesteście na diecie – udowodniono, że kozieradka spożywana regularnie pomaga spalać tkankę tłuszczową. :-)
Możecie zdecydować się na dodawanie kozieradki w formie gotowej przyprawy z suszonych nasionek, lub świeżych listków, które sprawdzą się np. w przygotowywaniu sałatek. Polecam Wam także samodzielne mielenie nasion - wtedy przyprawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Mam dla Was także wskazówkę co do tego, gdzie najlepiej, na sam początek, wypróbować potencjał tej rośliny. Użyjcie kozieradki jako dodatku do potraw gotowanych na parze. Są nieziemsko pyszne!
A czy Wy macie kozieradkę w swojej kuchni? Jeśli nie, to może warto spróbować tego małego cuda? :-)