Karob, czyli inaczej mączka chleba świętojańskiego, to proszek powstający z przetartych nasion karobu. Owoc jest rośliną strączkową, która przypomina długie strąki fasoli. Uprawiany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wykorzystywane jest m.in. jako zamiennik cukru (nasiona mają słodki posmak).
Z mączką chleba świętojańskiego spotkałaś się już nie raz. Jest to popularna wśród producentów żywności substancja zagęszczająca. Na etykiecie znajdziesz ją również pod inną nazwą - E410. Czy powinnaś się jej obawiać? Otóż nie! Karob ma wiele zalet. Roślina zawiera bardzo dużo białka, witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Jest również cennym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, baru oraz niklu.
1. Cukierki ksylitolowe z karobem, 2,88 zł
Karob jest zdrowszym odpowiednikiem kakao! W przeciwieństwie do czekoladowego proszku jest hipoalergiczny, nie zawiera szkodliwych szczawianów, kofeiny i taniny. Dzięki temu jest substancją bezpieczną dla alergików, kobiet w ciąży i matek karmiących, a także dla dzieci. Mączka chleba świętojańskiego wspiera również pracę układu trawiennego, łagodząc objawy nadkwasoty oraz pomagając zwalczać objawy infekcji pokarmowych (głównie biegunki).
Karob jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki swoim właściwościom zagęszczającym jest bardzo dobrą bazą budyniu. Po dodaniu go do dań i napojów uzyskują one ciekawy, słodki smak.