Alfabet zdrowia: jagody

27 sierpnia 2016 at 08:00  •  0 Comments

By

Te pyszne owoce leśne kryją w sobie niezwykłą moc. Zawierają przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Jagody pomagają w zatruciach pokarmowych, obniżają poziom cukru i cholesterolu.

Jagody są jednymi z moich ulubionych owoców. Posiadają naprawdę wyjątkowy smak i całą masę właściwości wpływających korzystnie na stan naszego zdrowia. Zawierają np. przeciwutleniacze, witaminy A, E, C, B, PP, błonnik, żelazo, cynk selen. W dodatku mają tylko 45 kcal w 100 gramach i niski indeks glikemiczny.

Działanie jagódJagody możemy jeść surowe, pić z nich sok, kompot, syrop lub napar z suszonych owoców. Możemy dodawać je do deserów, ciastpierogów. Możemy robić z nich konfitury oraz je zamrażać.

Napar z suszonych jagód i innych owoców

Uwielbiam suszyć owoce i polecam robienie naparów z domowego suszu. Gdy jest sezon na owoce leśne, zbieram maliny, jagody, jeżyny i poziomki. Dokładnie je myję i suszę w specjalnym urządzeniu. Możemy użyć dowolnych owoców, a do suszenia użyć piekarnika. Taki napar rewelacyjnie smakuje w długie, zimowe wieczory. Uwielbiam!

Suszarki do owoców

1. Suszarka do grzybów i owoców MPM MSG 05 od 98,00 zł
2. Suszarka do grzybów, owoców, ziół i warzyw MANTA DEH201 84,18 zł
3. Suszarka do produktów spożywczych NIEWIADÓW 972.04 od 98,28 zł
4. Suszarka do grzybów i owoców MPM MSG 01 od 77,97 zł

Bardzo ważną rzeczą jest dokładne umycie jagód, tak jak i innych owoców leśnych, ponieważ mogą być źródłem zakażenia bąblowicą.

Też lubicie suszyć owoce? Jakie dania z jagodami polecacie?


 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz