Data modyfikacji:

Alfabet zdrowia: hummus

Autor: Redakcja Ceneo

Całkiem niedawno miałam okazję spróbować hummusu – pasty wytwarzanej z ciecierzycy, popularnej w krajach bliskiego wschodu. Bardzo mi zasmakowała, w dodatku okazuje się, że posiada mnóstwo cennych właściwości i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ostatnio zrobiłam w domu własną pastę i tym przepisem się dzisiaj z Wami podzielę.

Dlaczego warto jeść hummus?

Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, bardzo popularna wśród wegetarian ze względu na dużą zawartość białka. Oprócz tego, ciecierzyca słynie ze sporych ilości kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B. Ziarna cieciorki mają też niski indeks glikemiczny oraz dużą zawartość błonnika, wykazującego korzystne działanie na nasz układ pokarmowy i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości. Potrawy z dodatkiem cieciorki obniżają poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. 100 g ugotowanych ziaren cieciorki zawiera tylko 164 kcal!

Przygotowanie:

Cieciorkę kilkakrotnie płuczemy i zostawiamy na noc zalaną dużą ilością zimnej wody z dodatkiem łyżeczki sody. Następnie odcedzamy, płuczemy i zalewamy wodą ponownie dodając łyżeczkę sody. Ciecierzycę gotujemy tak długo, aż ziarenka będą zupełnie miękkie (około 60 min). Kluczowe w hummusie są dobrze ugotowane ziarna, muszą być bardzo miękkie, aby potrwa była udana. Ugotowaną cieciorkę odcedzamy i ponownie płuczemy. Następnie miksujemy w blenderze z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny, ząbków czosnku, soli i pieprzu. Powoli dodajemy oliwę i wodę, w takiej ilości, aby całość tworzyła delikatną masę. Hummus podajemy polany delikatnie oliwą z oliwek i ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to posiekana natka pietruszki. Naszą pastę można podawać z pieczywem lub z warzywami. Przechowujemy ją szczelnie zamkniętą w lodówce nie dłużej niż trzy dni.

Tahini czyli pasta sezamowa, jest źródłem wartościowego wapnia, magnezu oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Ta niezwykła pasta jest bardzo smaczna, ale też bardzo kaloryczna i nie powinniśmy przesadzać z jej ilością gdy przygotowujemy hummus. Tahini z łatwością przygotujemy sami w domowym zaciszu.

Przepis na pastę tahini

Przygotowanie:

Sezam delikatnie prażymy na suchej, rozgrzanej patelni, uważając na to, aby go nie przypalić. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Gdy nasze ziarenka przestygną, blendujemy je i stopniowo dodajemy około 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego do uzyskania jednolite masy. Pastę przechowujemy w słoiczku, w lodówce maksymalnie przez miesiąc.

Jeśli lubisz ekologiczne produkty:

TAHINI MACEDOŃSKIE BIO kupisz TUTAJ

CIECIERZYCĘ BIO kupisz TUTAJ

Jeśli miałyście okazję już zrobić hummus i macie pomysły na ciekawą modyfikację przepisu, koniecznie dajcie znać!

blender

Prezenty dla dbających o siebie

2022-12-11
Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2022-12-08
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź