Czerwona herbata występuje w 3 rodzajach: Pu-erh, Oolong i Puchong (in. Puszong). Swój kolor i właściwości zawdzięczają procesowi fermentacji. Najdłużej przetwarzany jest Pu-erh, natomiast oolong to herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji.
Spośród wszystkich rodzajów herbata czerwona zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Warto zatem dowiedzieć się o tym cennym napoju nieco więcej.
Ciekawostka: najdroższe herbaty "leżakują" kilkadziesiąt lat. W przypadku najcenniejszych gatunków proces fermentacji trwa nawet 50 lat.
Czerwoną herbatę produkuje się głównie w Chinach i Tajwanie. Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, dlatego zawiera więcej enzymów i mikroelementów. Najbardziej znaną odmiany jest pu-erh, bardzo często stosowana w walce ze zbędnymi kilogramami. Jednak to nie jedyny jej rodzaj. Najkrótszy proces fermentacji charakteryzuje wykorzystywaną do produkcji herbat jaśminowych odmianę puszong.
Herbata czerwona zawdzięcza swoją popularność niezwykłym właściwościom odchudzającym. Są one rezultatem działania znajdujących się w niej polifenoli – substancji odpowiedzialnych za regulację wydzielania żółci, ułatwiających trawienie oraz przyspieszających przemianę materii. Optymalne rezultaty prozdrowotne osiągniemy, wypijając 5-6 filiżanek dziennie. Najlepiej pół godziny po każdym posiłku.
Czerwona herbata, z uwagi na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, zalecana jest również osobom z miażdżycą oraz chorującym na nadciśnienie.
To jednak nie koniec jej właściwości. Chroni ona także nasze zęby przed próchnicą (zawiera fluor) i poprawia pamięć. Zawiera dużo związków mineralnych i mikroelementów oraz działa moczopędnie, dzięki czemu wspiera detoksykację organizmu. Znajdziemy w niej m.in. takie składniki jak mangan, fluor czy wapń.
Zawiera w sobie również tę samą kofeinę, co kawa. Jej działanie jest jednak nieco inne. Kofeina z czerwonej herbaty przyswajana jest znacznie wolniej, a jej pobudzenie przebiega stopniowo i łagodnie.
Parzenie herbaty czerwonej wymaga od nas uwagi; aby nie straciła swoich właściwości, należy zalać ją miękką wodą zagotowaną i ostudzoną do temperatury 95° C.
Uwaga! Czerwoną herbatę należy pić bez cukru, ponieważ neutralizować on może jej właściwości lecznicze.