Podobno znano je już w neolicie, zajadali się nimi Grecy, a Juliusz Cezar hodował w ogrodzie - gruszka ma dosyć długą historię, choć w całej Europie zaczęto ją uprawiać dopiero w XVII wieku. Mimo to szybko stała się jednym z najbardziej oczekiwanych owoców w roku. W czym tkwi jej sekret?
Jedna średniej wielkości gruszka dostarcza naszemu organizmowi ok. 60 kalorii, dlatego powinna być wręcz ubóstwiana przez osoby odchudzające się. Za niewielką wartością energetyczną kryją się jednak liczne witaminy i cenne dla zdrowia składniki. Gruszki zawierają bardzo dużo potasu. Wśród innych składników mineralnych warto wyróżnić wapń, fosfor, magnez, sód, miedź, jod i bor. Ten ostatni pozytywnie wpływa na pracę mózgu, poprawia koncentrację i zapobiega ubytkom wapnia, co docenią zwłaszcza ci, którzy zmagają się z osteoporozą. Z kolei jod wspomaga pracę tarczycy. Miąższ gruszki to bogactwo cennych kwasów owocowych - jabłkowego i cytrynowego - pektyn oraz olejków eterycznych. W środku tego jesiennego owocu znajdziemy jeszcze witaminy A, B1, B2, B6, C i PP.
Właściwości prozdrowotne gruszek od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Zalecano ich spożywanie przy wysokiej gorączce, problemach trawiennych i zatruciach. Zdawano sobie sprawę z lekkostrawności owocu, który bez obaw podawano także małym dzieciom. Za dobroczynne działanie gruszek na układ pokarmowy odpowiedzialny jest zarówno zawarty w nich błonnik, jak i tzw. komórki kamienne, czyli twarde cząstki miąższu. Z kolei napar z gruszek poleca się przy bólach migrenowych, kaszlu i przeziębieniu. Stosowany w formie okładów na skórę przyniesie ulgę w owrzodzeniach lub przyspieszy gojenie się ran. Sok z gruszek jest wskazany w problemach z układem moczowym czy nadciśnieniem.
Gruszki z powodzeniem sprawdzają się też w pielęgnacji ciała. Tworzone na bazie ich ekstraktów kremy nawilżają i wygładzają skórę. Szacuje się, że na świecie jest znanych od 30 do 60 odmian gruszek. Możemy spożywać je nie tylko na surowo. Właściwości zdrowotnych ani smakowych nie tracą gruszkowe konfitury i musy. W kuchni najlepiej przyprawiać je wanilią, cynamonem, imbirem czy goździkami. Pysznie smakują też jako wytrawne przekąski w zestawieniu z orzechami i serkiem pleśniowym.