Jak na jagodę jest dość nietypowy. Owoc granatowca w ponad 50% składa się z jadalnych pestek. To one skrywają korzystne dla Twojego zdrowia składniki odżywcze, które ludzkość docenia już od starożytności. Dziś w Alfabecie zdrowia omawiamy właściwości granatu.
Już na wstępie zaznaczyliśmy, że grant jest owocem dość nietypowym. Zdążyliśmy się z nim już oswoić, chociaż wiele osób nadal ma problem z jedzeniem i wydobywaniem apetycznie czerwonych pestek. Radzimy nauczyć się tego jak najprędzej, gdyż spożywanie przysporzy Ci wielu korzyści. Nad zaletami i właściwościami zdrowotnymi granatu przeprowadzono ponad 200 różnych badań. Potwierdzono wówczas założenia starożytnych jakoby był to owoc długowieczności.
Owoc granatowca jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ziarna zawierają duże ilości witamin C, E, A, B oraz minerałów: magnezu, potasu, fosforu, jodu, wapnia i krzemu. Spożywając go, dostarczymy do organizmu także kwas foliowy (wspiera rozwój płodu), beta karoten i białko.
Granat może pochwalić się sporą zawartością antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu opóźniają starzenie. Ponadto spowalniają postępowanie demencji i Alzheimera. Owoc wspiera i usprawnia układ krwionośny, regulując poziom cholesterolu, ciśnienie oraz zapobiegając powstawaniu złogów i zwapnień. Polecany jest zarówno osobom cierpiącym na choroby wieńcowe, jak i tym stosującym się do zaleceń profilaktyki sercowo-naczyniowej. Zauważono również związek działania granatów z zahamowaniem rozwoju chorób nowotworowych.
Warto również zainteresować się nim jako naturalnym afrodyzjakiem. Owoc wspomaga układy płciowe kobiet i mężczyzn - jego składniki zasilają gospodarkę hormonalną, co pozytywnie wspiera na nasze możliwości rozrodcze, w tym męską erekcję, a także łagodzi objawy menopauzy i PMS.
Superowoc niewątpliwie szybko znajdzie miejsce w Twoim menu. Nie tylko jest niskokaloryczny (100 g zawiera jedynie 80 kcal) - to naturalnym spalaczem tłuszczu! Możesz cieszyć się nim w postaci soku lub surowych pestek. Będzie wspaniałym dodatkiem do Twojej owsianki lub sałatki z cykorii i/lub szpinaku. Bardzo dobrze sprawdza się w deserach (w tym w ciastach). Jego smakowity sok wzbogaci również dania mięsne.