W sklepie zapewne nie raz zastanawiałaś się, z czym go się je. Chciałabyś go spróbować, ale nie wiesz, czy warto? Odpowiadamy - warto! Fenkuł jest pełny niespodzianek. Przedstawiamy zalety kopru włoskiego.
Fenkuł znany Ci jest pod inną nazwą: koper włoski. To roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Wykorzystywany jest w kuchni i w medycynie. Stosowany jest także jako afrodyzjak (wzmacnia potencję u mężczyzn). Może Cię również przekonać informacja o niewielkiej kaloryczności.
Od wieków roślina ceniona jest za jej pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Koper włoski zawiera bardzo duże ilości witaminy C i potasu, dzięki czemu wspiera pracę systemu sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz mięśni. Olejki eteryczne zawarte w owocach pomagają regulować pracę układu trawiennego. Bardzo skutecznie rozwiązują problem wzdęć i niestrawności, dlatego są częstym składnikiem herbatek dla dzieci (kolki niemowlęce). Dobrze radzą sobie również z problemami osób dorosłych. Zaletą jest również duża zawartość błonnika pokarmowego - naturalnej miotełki naszego organizmu.
Fenkuł może poszczycić się również potwierdzonym działaniem wykrztuśnym (rozrzedza wydzielinę zalegającą w oskrzelach) oraz antyseptycznym (wywar może być stosowany do przemywania ran).
Fenkuł na widelcu
Fenkuł jest bardzo popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Cechuje go silny anyżowy zapach, przez co z reguły jest składnikiem mieszanek ziołowych. Przyprawione nim buraki, ziemniaki czy słodkie sosy zyskają ciekawszy smak. Powinnaś też zaprzyjaźnić się z bulwą - to ona jest owym tajemniczym warzywem, które od czasu do czasu gości na dziale warzywnym w pobliskim supermarkecie. Możesz jadać go na surowo i na ciepło (traci anyżowy posmak). Po usunięciu twardego wnętrza, stanowi smakowitą bazę sałatki - w szczególności polecane są połączenia z gruszką, pomarańczą i melonem. Warto spróbować go w zapiekance.
Wybieraj twarde, jasne bulwy z jasnozielonymi pędami. Gdy zauważysz przebarwienia lub warzywo zacznie ciemnieć, nie kupuj go. Istotny jest również zapach anyżu: im mocniejszy, tym świeższy jest fenkuł. Zrezygnuj również z bulw, które są gumowe (jak opona) - to znak, że będą bardzo łykowate.