Alfabet zdrowia: agrest

9 kwietnia 2016 at 10:30  •  0 Comments

By

Trochę zapomniany i coraz rzadziej dostępny, najczęściej kojarzony z wakacjami na wsi, ale przede wszystkim bogate źródło witamin oraz zdrowotnych właściwości. Agrest charakteryzuje się słodko-kwaśnym, bardzo ciekawym smakiem i  znajduje wiele zastosowań w kuchni. Przedstawiamy owoc, który kiedyś symbolizował szczęście domowego ogniska.

Agrest, a właściwie porzeczka agrest to kolczasty krzew występujący głównie w Europie, choć obecny jest także w innych częściach świata. Najczęściej spotkamy go na działach i na wsiach. Owoce agrestu posiadają żółty, zielony lub czerwony kolor, na grubej skórce występuje delikatny meszek, a unikalny smak przynosi orzeźwienie i słodycz jednocześnie.

właściwości agrestu 2

Źródło: flickr.com/jenly

Zdrowie w małej kulce

Agrest to bogate źródło witaminy C oraz witaminy A, która wzmacnia wzrok, a także B1 i PP, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto wspomaga procesy trawienny, szczególnie spożywanie owocu razem ze skórką pomoże uporać się z zaparciami i usprawni jelita. Agrest pomaga także w walce z cholesterolem, chroni układ krwionośny oraz serce. Usprawnia krążenie krwi, poprawia apetyt, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Zawartość wapnia i magnezu sprawia, ze agrest wspomaga mineralizację kości oraz zębów. Z kolei witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Owoce wspomagają koncentrację, uspokajają i odprężają. Agrest jest bezpieczny dla osób dbających o linie – 100g owoców to 40 kcal.

Zastosowanie w kuchni

Owoce agrestu są pyszne i najlepiej smakują w postaci surowej, prosto z krzaczka. Jednak doskonale sprawdza się także w formie przetworów – sosów, dżemów, konfitur, kompotów, deserów czy nalewek. Sok z agrestu posiada wiele właściwości dietetycznych i sprawdza się w dolegliwościach z przemianą materii. Owoce możemy także mrozić, wszyscy znamy także agrestowe galaretki.

Agrest dla urody

Agrest jest również z powodzeniem stosowany w kosmetyce: w kremach przeciwzmarszczkowych, maseczkach czy jako składnik toników. Owoc ten oczyszcza i ujędrnia skórę oraz wygładza i nawilża cerę. To doskonały dodatek do balsamów, peelingów oraz scrubów.

Szeroki wybór przetworów z agrestu znajdziesz TUTAJ.

 

 

Leave a Reply