Zamiast ciężkiej śmietanki i jajek - kasza jaglana. Zdrowy i mniej kaloryczny wariant lodów idealnie zaspokoi potrzebę na orzeźwiający deser w gorący dzień. Wypróbuj nasze przepisy na zdrowe, domowe lody z kaszy jaglanej!
Zalej wiórki kokosowe wrzątkiem (do końca szklanki) i odstaw na 2 godziny. Kaszę dokładnie przepłucz wrzątkiem i ugotuj do miękkości i całkowitego wchłonięcia mleka. Odstaw ją do wystudzenia. Wiórki zmiksuj blenderem i odsącz na sitku, żeby odzyskać mleko kokosowe (jeżeli masa wyszła dość gładka, to możesz zostawić ją w całości). Połącz kaszę, mleko kokosowe oraz jagody i zblenduj na gładką masę. Dopraw zdrowym słodzikiem lub miodem. Przełóż lody do foremek i wstaw do zamrażalnika. Jagody możesz zastąpić innymi owocami (np. truskawkami, porzeczkami, malinami lub wiśniami).
1. Foremki do lodów (6 szt.) Tescoma, 24,90 zł
Kaszę przepłucz wrzątkiem. Mleko zagotuj z ziarnami wanilii, dosyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu. Następnie do miski wrzuć pozostałe składniki i zimną kaszę. Zmiel zawartość naczynia na gładką masę. Wykładamy lody do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas mieszamy.
Opłukaną kaszę ugotuj w mleku. Po ostudzeniu zmiksuj ją z bananem i karobem. Jeżeli masz ochotę na coś naprawdę słodkiego, dodaj trochę miodu lub zmielone daktyle. Masę wstaw do zamrażarki, co kilkadziesiąt minut miksuj ją, aby była puszysta. Przepis na inne domowe lody (bez cukru i śmietany) znajdziesz [TUTAJ]
Ugotuj przepłukaną kaszę i odstaw do wystudzenia. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Usmaż na rozgrzanym maśle z obranym i poszatkowanym imbirem. Miękkie gruszki przełóż do kaszy, dodaj sok z cytryny i wszystko zblenduj na gładką masę. Dosłodź do smaku. Ostudzoną bazę przełóż do pojemniczków lub jednego pojemnika i wstaw do zamrażarki.