By

Nawet nie wiesz, kiedy z nieba zacznie spadać żar. Po co sięgnąć, gdy temperatura da Ci się we znaki? Przedstawiamy 4 przepisy na zdrowe, domowe lody z kaszy jaglanej na gorące dni.

Zamiast ciężkiej śmietanki i jajek – kasza jaglana. Zdrowy i mniej kaloryczny wariant lodów idealnie zaspokoi potrzebę na orzeźwiający deser w gorący dzień. Wypróbuj nasze przepisy na zdrowe, domowe lody z kaszy jaglanej!

Jagodzianki: domowe lody z kaszy jaglanej i jagód

Składniki:

  • 0,25 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • szklanka wody lub mleka roślinnego (do ugotowania kaszy)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (+ wrzątek)
  • jagody (min. 1 garść, mogą być mrożone)
  • słodzik lub miód (do smaku)

Zalej wiórki kokosowe wrzątkiem (do końca szklanki) i odstaw na 2 godziny. Kaszę dokładnie przepłucz wrzątkiem i ugotuj do miękkości i całkowitego wchłonięcia mleka. Odstaw ją do wystudzenia. Wiórki zmiksuj blenderem i odsącz na sitku, żeby odzyskać mleko kokosowe (jeżeli masa wyszła dość gładka, to możesz zostawić ją w całości). Połącz kaszę, mleko kokosowe oraz jagody i zblenduj na gładką masę. Dopraw zdrowym słodzikiem lub miodem. Przełóż lody do foremek i wstaw do zamrażalnika. Jagody możesz zastąpić innymi owocami (np. truskawkami, porzeczkami, malinami lub wiśniami).

domowe lody z kaszy jaglanej

1. Zestaw do przyrządzania lodów Kitchen Craft, 84,90 zł; 2. Foremki do lodów (6 szt.) Tescoma, 24,90 zł

Domowe lody jaglano-waniliowe

Składniki:

  • 0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1,25 szklanki mleka roślinnego
  • laska wanilii (ziarenka) – można zastąpić aromatem waniliowym
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 brzoskwini (może być z puszki)
  • zdrowy słodzik lub miód (do smaku)

Kaszę przepłucz wrzątkiem. Mleko zagotuj z ziarnami wanilii, dosyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu. Następnie do miski wrzuć pozostałe składniki i zimną kaszę. Zmiel zawartość naczynia na gładką masę. Wykładamy lody do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co jakiś czas mieszamy.

Bananowo-karobowe domowe lody z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 0,5 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 1,25 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1-1,5 dużego, dojrzałego (przejrzałego) banana
  • karob (ew. gorzkie kakao)
  • miód lub kilka daktyli

Opłukaną kaszę ugotuj w mleku. Po ostudzeniu zmiksuj ją z bananem i karobem. Jeżeli masz ochotę na coś naprawdę słodkiego, dodaj trochę miodu lub zmielone daktyle. Masę wstaw do zamrażarki, co kilkadziesiąt minut miksuj ją, aby była puszysta. Przepis na inne domowe lody (bez cukru i śmietany) znajdziesz [TUTAJ]

przepisy na zdrowe domowe lody jaglane dla dzieci

Maszynka do lodów Unold, 602,99 zł

Domowe lody z kaszy jaglanej z musem gruszkowo-imbirowym

Składniki:

  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 3 dojrzałe, miękkie gruszki
  • 35 g świeżego imbiru (lub mniej)
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • sok z połówki cytryny
  • słodzik lub miód (do smaku)

Ugotuj przepłukaną kaszę i odstaw do wystudzenia. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Usmaż na rozgrzanym maśle z obranym i poszatkowanym imbirem. Miękkie gruszki przełóż do kaszy, dodaj sok z cytryny i wszystko zblenduj na gładką masę. Dosłodź do smaku. Ostudzoną bazę przełóż do pojemniczków lub jednego pojemnika i wstaw do zamrażarki.

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "4 przepisy na zdrowe, domowe lody z kaszy jaglanej"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Szukam właśnie alternatywy dla sklepowych lodów, pełnych śmieciowych dodatków. Jaglankę uwielbiam 🙂

Mi wyszły bardzo kaszowate te lody zastanawiam się w czym problem czy za mało mleka?

wpDiscuz