Większość miłośników owsianek przygotowuje je w wersji słodkiej z owocami, orzechami czy kakao. Tak się przyjęło - opcja wytrawna nie wchodzi w grę. Płatki owsiane na słono są równie smaczne i pożywne. Dla niedowiarków przygotowaliśmy 3 przepisy na wytrawne owsianki. Spróbujcie koniecznie!
Pokrój warzywa. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu: wrzuć marchewkę i pora. Podsmaż razem chwilę, dorzuć paprykę, seler naciowy, cukinię i bakłażana, pieczarki i płatki. Smaż wszystko razem. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, wrzuć na patelnię pomidory lub wlej sok. Dopraw pietruszką, kminkiem, pieprzem ziołowym i papryczką. Duś razem, pod koniec smażenia odkryj pokrywkę, by odparować nadmiar płynu.
Płatki owsiane Posiekaj pietruszkę i szczypiorek i wymieszaj z twarożkiem. Do płatków dodaj twarożek, pokrojone pomidory, rzodkiewkę i selera naciowego. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju zeszklij cebulę. Dodaj szpinak, posiekany czosnek i rozmaryn. Smaż razem; pod koniec gotowania przełóż na patelnię serek ricotta i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Dopraw do smaku. Połącz płatki owsiane z gotowym sosem szpinakowo-serowym. Posyp ziarnami słonecznika.