Większość gotowych Tortilli, które znajdziesz na sklepowej półce, nie powinno w ogóle trafić do koszyka. Bazą do ciasta jest przede wszystkim biała mąka pszenna - produkt wysokoprzetworzony i źródło węglowodanów prostych. Taki placek nie zapewni uczucia sytości na długo, co gorsza wywołany przez mąkę skok i spadek glukozy jeszcze szybciej obudzi uczucie głodu. Nie wspominając o konserwantach i różnej maści poprawiaczach smaku. Dlatego zachęcamy Was do wypróbowania naszych przepisów na dietetyczne, dużo zdrowsze placki tortilla.
Przesiej mąkę do miski. Dolej ciepłą wodę, olej (opcjonalnie - dzięki niemu placek będzie bardziej elastyczny) i dodaj szczyptę soli. Dokładnie zagnieć ciasto - wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Uformuj z gotowej masy kulę, przykryj ją suchą ściereczką i odstaw na kilkanaście minut - ciast musi "odpocząć". Po jakimś czasie podziel masę na mniejsze kule i rozwałkuj je na cienkie placki. Smaż je na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez kilkadziesiąt sekund na stronę (możesz co jakiś czas obracać placek). W przeciwnym razie będą one za kruche do zwijania.
[dropcap text_color="white" background_color="green"]TRIK: żeby placki były elastyczne również po ostygnięciu, przykryj je wilgotną (nie mokrą) ściereczką.[/dropcap]
Wersja bardziej kaloryczna, ale bogata w białko i błonnik - dobra na dzień, w którym planujemy intensywniejszy trening.
Zmiel płatki owsiane na mąkę (możesz użyć patelni, tak jak w przypadku naleśników.
Naleśniki-tortille bez glutenu, za to ze sporą dawką kwasów omega-3.
W osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki. Do suchej bazy powoli dodawaj jajko wymieszane z wodą. Zacznij mieszać (możesz użyć miksera). Jeśli masz ochotę na placki o wyrazistym smaku, to przypraw je ulubionymi ziołami. Smaż ciasto (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego) bez tłuszczu na rozgrzanej patelni.