Data modyfikacji:

12 potraw wigilijnych: ryba

Autor: Paulina

Ryba to najważniejszy element wigilijnej wieczerzy. Na większości stołów pojawia się w kilku potrawach i przyrządzana jest na wiele sposobów. Osoby dbające o zdrowie z pewnością wiedzą, że ryba jest cennym źródłem kwasów omega-3, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów. Dzisiaj podpowiadamy, jak przyrządzić ją w wersji fit.

Tradycja ryby sięga początków chrześcijaństwa, którego była symbolem. W języku starogreckim ryba tłumaczona jest jako ichthys. Słowo to jednocześnie powstaje po ułożeniu pierwszych liter wyrazów: Jezus, Chrystus, Boga, Syn, Zbawiciel. Ryba symbolizuje Jezusa Chrystusa i była znakiem rozpoznawczym pierwszych chrześcijan. Na obrazach, przedstawiających Ostatnią Wieczerzę możemy zobaczyć chleb, wino i właśnie rybę. Dlatego też dzisiaj na wigilijnym stole przypomina nam o chrzcie oraz zmartwychwstaniu Jezusa. Ponadto wierzy się, że ryba przynosi spokój i harmonię na nadchodzący rok.

Karp – królewskie danie

Karp królewski, najczęściej serwowany na naszych stołach, jest rybą średnio tłustą, ale niezwykle zdrową. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mają właściwości poprawiające pamięć oraz zmniejszające ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Karp jest również źródłem witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego białka. Tradycyjnie na wigilijnym stole pojawia się w wersji smażonej, czyli bardzo kalorycznej - podczas smażenia ryba wchłania prawie cały tłuszcz. Alternatywnie możemy karpia upiec lub ugotować na parze. Bardzo smaczny i niskokaloryczny będzie także karp w galarecie.

Karp pieczony w folii - przepis

Składniki:

  • 60 – 70 dag filetów z karpia
  • cytryna
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • spora szczypta suszonego estragonu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • 4 kawałki folii aluminiowej do zawijania ryby.
  • Filety myjemy, dzielimy na porcje, posypujmy solą, pieprzem, estragonem i zieloną pietruszką, kropimy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na godzinę.

    Na każdym kawałku folii kładziemy plasterek cytryny, kawałek ryby i cienki plasterek masła, a następnie zawijamy folię. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

    Szeroki wybór naczyń żaroodpornych do pieczenia w piekarniku znajdziesz TUTAJ.

    Zdrowy śledź w galarecie

    To jedna z potraw, którą można jeść bez ograniczeń. Jest źródłem pełnowartościowego białka i stosunkowo niewielkich ilości tłuszczu. Idealnie do galarety pasuje np. śledź, który jest bogaty w kwasy omega-3, zawiera witaminy E, D i B, fosfor, potas, wapń, selen oraz żelazo.

    Śledź w galarecie

    Składniki:

  • filet ze śledzia lub innej ryby
  • woda
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 dużego selera
  • 1 pietruszka
  • 2-3 listki laurowe
  • maggi
  • ocet
  • sól
  • 3 łyżki żelatyny lub agaru
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • pieprz
  • Kawałki ryby czyścimy i solimy. Zagotowujemy 1,5 l wody z octem, cebulą, włoszczyzną, zielem angielskim, listkiem laurowym i pieprzem. Do gotującej się wody wkładamy śledzie i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Rybę wyjmujemy, a sam wywar gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy, przyprawiamy maggi, solą, octem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śledzia zalewamy wywarem i odstawiamy, aż do stężenia galaretki.

    Gotowany mintaj po grecku

    Źródło: http://smakowitykasek.pl

    Jedna z najzdrowszych pozycji spośród wigilijnych potraw z ryb. Głównym składnikiem, obok ryby, są tutaj gotowane, drobno pokrojone warzywa. Do przyrządzenia ryby po grecku możemy użyć pstrąga, który ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Doskonale nada się także mintaj, dorsz czy sola.

    Żeby odchudzić rybę po grecku, rybę ugotuj lub upiecz w folii. Warzywa do ryby duś z mniejszą ilością tłuszczu lub podgotowane, zmieszane z sosem pomidorowym, zapiecz razem z rybą w piekarniku. Ogranicz też ilość cukru, którą dodasz do sosu (jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych potraw).

    blender

    Prezenty dla dbających o siebie

    2022-12-11
    Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2022-12-08
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
    suplementy dla wegetarian

    Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

    2022-04-04
    Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    2021-05-12
    To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    2020-12-01
    Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
    zdrowe ksiązki kucharskie

    Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

    2019-11-26
    Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź